Klousaaminen: Tehokas tapa saada asiakas ostamaan

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä klousaaminen oikein tarkoittaa ja mitkä ovat sen avaintekijät. Lisäksi jaamme parhaat käytännöt, joiden avulla voit hyödyntää klousaamista omassa myyntityössäsi. 

Mikä on klousaaminen?

Klousaaminen on tehokas myyntitaktiikka, jossa pyritään vakuuttamaan asiakas ostamaan tuote tai palvelu. Klousaamisen avulla voidaan luoda vahva asiakassuhde ja saada aikaan lisää myyntiä. Tärkeää on herättää kiinnostus ja esittää tuotteen edut selkeästi asiakkaalle.

Hyvä klousaaja osaa hyödyntää asemaansa huippumyyjänä ja käyttää oikeita argumentteja. Ensimmäinen vaihe klousauksessa on kuunnella aktiivisesti asiakasta ja ymmärtää tämän tarpeet. Sen jälkeen tulee esittää ratkaisuja, jotka vastaavat näihin tarpeisiin ja korostavat tuotteen arvoja. Lopulta klousausvaiheessa tavoitteena on saada konkreettinen kauppa-aika sovittua, varmistaen että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä tilanteeseen.

Klousaamisen perusteet

Klousaaminen on myyntitekniikka, jolla pyritään vakuuttamaan asiakas ostamaan tuote tai palvelu. Tärkein tavoite on saada asiakas sitoutumaan ja tekemään ostopäätös.

Klousaamisen avulla myyjät voivat luoda syviä asiakassuhteita ja tarjota räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat juuri asiakkaan tarpeisiin.

Ymmärrä asiakkaan tarpeet: Klousaamisen perusta on syvällinen ymmärrys asiakkaan tarpeista ja odotuksista. On tärkeää kuunnella aktiivisesti ja osoittaa kiinnostusta asiakasta kohtaan, jotta voi tarjota ratkaisuja juuri hänen tarpeisiinsa.

Tunnista ostopäätöksen tekijät: Klousaamisessa keskitytään tunnistamaan ne henkilöt yrityksessä, jotka tekevät lopulliset päätökset hankinnoista. On tärkeää rakentaa hyviä suhteita näihin päättäjiin ja varmistaa heidän kiinnostus yritystänne kohtaan.

Klousaamisen hyödyt

Lisää myynnin tehokkuutta: Klousaaminen on tehokas tapa saada asiakas ostamaan. Huippumyyjä osaa herättää kiinnostuksen ja käyttää oikeita argumentteja vakuuttavasti.

Paranna asiakastyytyväisyyttä: Klousaamisen avulla voit tarjota räätälöityjä ratkaisuja asiakkaille, mikä lisää heidän tyytyväisyyttään palveluun ja tuotteeseen.

Vahvista pitkäaikaista asiakassuhdetta: Klousaus ei ole vain yksittäinen kauppa, vaan se voi luoda kestäviä suhteita yrityksen ja asiakkaiden välille. Tämän avulla voit rakentaa luottamusta ja saada uskollisia asiakkaita.

Klousaamisen vaiheet

Aloita kontaktointivaiheella: Tee ensimmäinen yhteys asiakkaaseen ja herätä kiinnostus. Keskity kuuntelemaan asiakasta ja selvittämään heidän tarpeensa.

Ratkaise asiakkaan ongelmat ja tarpeet: Ymmärrä tarkasti asiakkaan haasteet ja tarjoa sopiva ratkaisu. Luo luottamusta, osoita asiantuntemustasi ja kerro selkeällä tavalla, miten voit auttaa.

Esittele ratkaisuasi selkeällä tavalla: Korosta tuotteen tai palvelun hyötyjä sekä sen erityispiirteitä. Varmista, että viesti välittyy tehokkaasti ja vakuuttavasti.

 • Aloita kontaktointivaiheella
 • Ratkaise asiakkaan ongelmat ja tarpeet
 • Esittele ratkaisuasi selkeällä tavalla

Klousaamisen avaintekijät

Asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on olennainen osa klousaamista. Panosta aikaa asiakaskohtaamisiin ja kuuntele tarkasti heidän toiveitaan. Osoita kiinnostusta ja rakenna luottamusta vuorovaikutuksessa.

Ensivaikutelma voi ratkaista kaupan syntymisen. Näytä ammattitaitosi ja asiantuntemuksesi jo ensimmäisissä kohtaamisissa. Huolehdi siitä, että olet hyvin valmistautunut sekä visuaalisesti että puhevalmiuksien suhteen.

Kommunikoi selkeästi ja vakuuttavasti, jotta sinua pidetään ammattimaisena kumppanina. Keskity oleelliseen viestintään, välttää turhia mutkia matkassa.

Tunne asiakkaasi

Kohdenna markkinointi oikeille kohderyhmille. Selvitä asiakkaiden tarpeet ja odotukset. Analysoi kilpailijat ja erottaudu heistä. Näillä keinoilla voit tunnistaa asiakkaasi paremmin, tarjota heille tarkoituksenmukaista markkinointia sekä erottua kilpailijoista tehokkaasti. Klousaaminen on tehokas tapa saada asiakas ostamaan, kun ymmärrät täysin heidän tarpeensa ja pystyt tuomaan esiin ainutlaatuisuutesi kilpailijoihin verrattuna.

Tee vaikutus ensivaikutelmalla

Huolehdi ammattimaisesta ulkoasusta ja brändistä. Panosta siistiin ja tyylikkääseen pukeutumiseen sekä yrityksen visuaalisen ilmeen huomioimiseen.

Ole hyvin valmistautunut tapaamiseen tai neuvotteluun. Tutustu etukäteen asiakkaaseesi ja heidän tarpeisiinsa sekä mieti, miten voit parhaiten auttaa heitä.

Kommunikoi selkeästi ja ammattimaisesti

Vältä liian teknistä kieltä, käytä ymmärrettävää sanastoa. Selkeän ja ammattimaisen viestinnän avain on välttää liiallista teknistä kieltä, joka voi hämmentää asiakasta. Käytettäessä ymmärrettävämpää sanastoa varmistetaan, että viesti menee perille ja asiakas saa tarvitsemansa tiedon.

Puhu myös visuaalisesti, esimerkiksi graafisten materiaalien avulla. Visuaalinen kommunikaatio on tehokas tapa välittää tietoa selkeäll

Käytä vakuuttavia argumentteja

 • Esitä konkreettisia lukuja ja tilastoja tuotteestasi tai palvelustasi.
 • Korosta asiakkaalle tarjottuja etuja, kuten aikaa säästöä tai rahan ansaitsemista.
 • Anna esimerkkejä tyytyväisistä asiakkaista ja heidän saavutuksistaan.

Klousaamisen parhaat käytännöt

Ole hyvin valmistautunut kohtaamiseen. Tee taustatyö huolellisesti ja selvitä asiakkaan tarpeet ennen tapaamista. Osoita ammattitaitoa ja luotettavuutta esittämällä ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaan haasteisiin.

Kuuntele tarkasti asiakasta ja tarjoa räätälöityjä ratkaisuja. Paneudu syvällisesti heidän tarpeisiinsa ja ota selvää heidän odotuksistaan. Luo henkilökohtainen yhteys ja osoita aito kiinnostus auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa.

Seuraa jälkihoitoa varmistaaksesi pitkäkestoinen suhde asiakkaaseen. Pitämällä yhteyttä säännöllisesti voit huomata uusia mahdollisuuksia tai ongelmia, joita voit auttaa ratkaisemaan. Näytät sitoutuneisuutesi palvelemaan asiakkaitasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Ole hyvin valmistautunut

Tunne tuotteesi tai palvelusi läpikotaisin:

 • Opiskele perusteellisesti kaikki tuotteeseesi liittyvät tiedot
 • Tunne sen ominaisuudet ja hyödyt asiakkaan näkökulmasta
 • Pysty vastaamaan kysymyksiin nopeasti ja luottavaisesti

Tee taustatyötä asiakkaasta ja heidän tarpeistaan:

 • Tutki huolellisesti potentiaalisia asiakkaita ennen tapaamista
 • Ymmärrä heidän liiketoimintansa haasteet ja tavoitteet
 • Mieti, miten voit auttaa heitä ratkaisemaan ongelmiaan

Valmistaudu vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin:

 • Tunnista yleiset tiedustelut, joita asiakkaat usein esittävät
 • Pohdi etukäteen selkeitä vastauksia näihin kysymyksiin
 • Nauti asiantuntijana esiintymisen varmuudesta

Kuuntele asiakasta ja tarjoa ratkaisuja

Aloita keskustelu avoimilla kysymyksillä. Näin annat asiakkaalle mahdollisuuden ilmaista tarpeitaan ja huoliaan. Kuuntele tarkasti, sillä se auttaa sinua tarjoamaan räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat heidän tarpeisiinsa.

Muista jälkihoito

Kiitä asiakasta yhteistyöstä ja ostoksesta. Haluat pitää huolta, että asiakkaat ovat tyytyväisiä hankintaanne myös jatkossa. Ota siis yhteyttä myös myynnin jälkeen varmistaaksesi tyytyväisyyden. Tarjoa lisätukea ja neuvontaa ostoprosessissa seuraavan askeleen helpottamiseksi.

fiFinnish